Barion Pixel

Szabadság átvitelének 4 lehetősége

2020-12-20 04:01:59

Az év vége közeledtével nem csak az ünnepi készülődésre, hanem az év végi szabadságolások időszakára is fel kell készülnünk. Munkáltatói és munkavállalói oldalról is adott a kérdés.: Mit, miért és hogyan tehetünk?

Ha jogszerűen akarjuk kivenni vagy kiadni a szabadságokat, az utolsó napokban járunk.

Hogy miért?

Mert a munkáltatónak és a munkavállalónak is legalább 15 nappal korábban jeleznie kell a másik fél számára, hogy szabadságot kíván kiadni vagy kivenni. Ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a szabadságolást illető szabályokról:

Először is nézzük meg miből áll össze a szabadságunk:

• 20 nap alap szabadság, életkor és gyermekek után járó pótszabadság

• Ezekből munkavállalóként mindössze 7 nappal rendelkezhetünk szabadon

• A fennmaradó napokkal munkáltatónk rendelkezik

Rá is vonatkoznak fontos szabályok, mint:

• 14 egybefüggő napra mentesítenie kell a dolgozót a munkavégzés alól, ebbe természetesen beleszámítanak a hétvégék, pihenőnapok és munkaszüneti napok is. Minden esetben jár a dolgozónak kivéve, ha eltérő megállapodást kötnek a felek.

• Fontos a tervezés és a kommunikáció, hogy mind két fél elégedett legyen a munkavállaló időben lefoglalhassa a nyaralását, a munkáltató pedig megfelelő létszámmal készülhessen a feszített tempójú időszakokra.

A szabadságokat tárgyévben ki kell venni/ ki kell adni, de kivételek ebben az esetben is vannak.

A következő 4 esetben vihető át a szabadság a következő évre:

1. Ha a munkavállaló az utolsó negyedévben kezdi meg a munkát, ebben az esetben a következő év március 31-ig adható ki a szabadsága.

2. A munkavállalónál felmerült ok, ami nem teszi lehetővé a szabadság kivételét (fizetés nélküli szabadság, betegség, gyes, gyed, …), a munkavállaló visszatérését követően 60 napon belül meg kell kezdeni a szabadság kiadását.

3. Ha munkavállaló az év utolsó napjaiban kezdi meg szabadságát, akkor az átnyúlhat a következő évre, de csak 5 munkanap erejéig.

4. Az életkor szerinti pótszabadság átvihető a következő évre, abban az esetben, ha erről a felek előzetesen megállapodnak.

Egy fontos tévhit eloszlatása maradt zárásként, miszerint sokan úgy gondolják, hogy a fel nem használt szabadnapok ellenértéket pénzben megválthatják, ez nincs így! Erre egyetlen esetben kerülhet sor, ha a munkaviszony megszűnésre vagy megszüntetésre kerül.

Tartsatok velünk legközelebb is, amikor a pótszabadságokkal kapcsolatos legfontosabb információkat tisztázzuk!